Custom made performance teamware
Comemorarea Eroilor Revoluţiei
2013 Dec, 16

Comemorarea Eroilor Revoluţiei

În fiecare an în preajma Crãciunului, CSA Steaua Bucureşti îşi aduce aminte de rugbyştii care au cãzut în Revoluţia din 1989, apãrând idealul unei naţiuni libere.

Radu Durbac şi Floricã Murariu sunt cei doi mari rugbyşti care au cãzut în Revoluţia Românã, ambii jucãtori de echipa naţionalã extrem de valoroşi, pentru care nici mãcar istoria recentã nu a mai gãsit înlocuitori.

Steaua nu îşi uitã eroii, ei sunt în memoria noastrã mai prezenţi ca oricând, iar din decembrie ’89, toatã „familia” românã se reuneşte pentru a plânge şi a slãvi gloria lor eternã.
La 24 ani de când aceştia nu mai sunt printre noi, generaţiile de tineri nu îşi pot închipui cum eroii noştri au contribuit la ceea ce se numeşte astãzi „libertate”, la normalitatea unei zile în care pot face tot ce îşi doresc şi pe care de cele mai multe ori nu o preţuiesc conştient, ci doar ca pe o filã în cartea de istorie.

Amintirea lor va fi eternã, cinstitã aşa cum se cuvine, un omagiu adus valorilor noastre... Deveniţi eroii neamului românesc dupã acele zile ale lui 1989, jucãtorii Stelei (o echipã cu adevãrat mare la vremea respectivã) şi ai României şi-au sfidat chiar moartea prin curaj, fiind in mijlocul evenimentelor datoritã statutului de militar pe care l-au onorat cu demnitate.

Radu Durbac a jucat peste 30 de meciuri ca fundaş al echipei naţionale în anii ‘70 şi a fost pãrtaş la victoria cu 15-10 în faţa Franţei de la Bucureşti, din 1974, într-o perioadã pe care cronicarii au numit-o „urcuşul” rugby-ului românesc.
Chiar dacã trecerea timpului „încearcã” sã estompeze amintirile, nu putem uita cum în curtea unitãţii militare a fost rãpus de glonţ un jucãtor de excepţie, un exemplu pentru rugby, un om...Imediat a fost dus la spital, dar nu se mai putea face nimic. Nu vom şti niciodatã ce s-a întâmplat cu adevãrat.

Floricã Murariu era în acel moment un „nume” în rugbyul românesc. Cãpitan al echipei naţionale, cu 70 de meciuri test în tricoul primei reprezentative, el a jucat chiar si in acel meci România – Franţa 15-0, în 1980.
Cãpitanul României între 1981 – 1989, Murariu a debutat la prima reprezentativã în 1976, la meciul câştigat în Olanda cu 27-3. A strâns mai apoi partide una dupã alta în tricoul selecţionatei naţionale, dar soarta a „considerat” cã este „momentul” ca Floricã sã devinã el însuşi o stea în constelaţia cerului.

Comemorarea acestora va avea loc pe 19 decembrie la Monumentul Eroilor din incinta Complexului Sportiv “Steaua” din bulevardul Ghencea, de la ora 11.30.

 

sursa: steauarugby.com